top of page

Atenție personalizată pentru toate nevoile tale!

Psihoterapie individuală

Te confrunți cu probleme legate de traume, durere, dependență, anxietate sau schimbări majore în viață? Vine un moment când e posibil să ai nevoie de ajutor de la un profesionist autorizat pentru a face față multor provocări ale vieții. Sunt psihoterapeut specialist în hipnoză, relaxare și terapie ericksoniană și mi-ar plăcea să te ajut în călătoria ta către vindecare și auto-descoperire. Scopul meu este să te ajut să te înțelegi mai profund și sa faci față mai bine schimbării sau oricărei provocări din viața ta.

Devino cea mai bună variantă a ta!

Psihoterapie individuala/Georgeta Bondaarencu

“A fost un moment în viața mea când, deși părea că totul în viața mea se aranjase, (aveam o slujbă și un salariu decent care îmi permitea să duc o viață fără griji, o soție frumoasă pe care o iubeam și care mă iubea, 2 copii reușiți care învățau bine ba chiar cel mic era campion la karate, cel mare e mai visător, artist, ...o casă cu grădină mică într-adevăr dar suficientă încât să ne aerisim, mașini bunicele și eu și soția, concediu în fiecare an la mare, la munte, cu prietenii sau singuri), mă trezeam noaptea lac de sudoare, sugrumat, neputând respira, tremuram tot, cu inima bătând nebunește, cu o senzație de spaimă intensă convins că am un atac de cord sau un infarct și că am să mor negreșit în următoarele minute.

Prima dată când mi s-a întâmplat a chemat soția salvarea, dar cum se întâmplă la noi, până a venit salvarea deja mă calmasem. Doctorul de pe salvare mi-a zis că nu am nimic, doar un atac de panică mi-a zis el. L-am privit neîncrezător și a doua zi m-am dus la o clinică privată (că de! aveam și abonament business) și mi-am făcut toate analizele, controale la inimă, la plămâni, ecografii, radiografii, EKG, RMN, toate au condus la același răspuns, „Nu aveți nimic, sunteți sănătos tun!”

Și eu care muream aproape în fiecare noapte. Ba în ultima perioadă începusem să mă apuce și ziua, deja știam ce urmează în momentul în care începeam să transpir și să respir agitat din ce în ce mai repede, nu puteam controla nimic, parcă eram posedat.

Un prieten de-al meu fiind martor la un episod, mi-a zis: „Ai atacuri de panică, știu cum e, mi s-a întâmplat și mie, e nașpa, ar trebui să mergi la un psihoterapeut.” Hm, nu mai fusesem niciodată la psiholog, dar mi-am zis, mai rău de atât n-are cum să fie. Și am fost, la primul terapeut pe care l-am găsit.

Mă felicit și azi când am luat decizia de a consulta un psihoterapeut și de a urma un demers terapeutic (cred ca 25-30 de ședințe de psihoterapie tot au fost), am înțeles mult mai multe lucruri despre mine, am învățat cum funcționează atacurile de panică și cum să-mi controlez stările, am căpătat încredere în mine, a fost o experiență transformatoare. Aș recomanda oricui care trece prin ce-am trecut eu să-mi urmeze exemplul, să experimenteze câteva ședințe de terapie.

Mi s-a demonstrat că totul e posibil dacă îți dorești suficient de mult.”

Ce este psihoterapia individuală?

 

Pornind de la cele prezentate mai sus de către un client care a dorit să împărtășească din experiența lui personală în ceea ce privește psihoterapia, o să încerc să ofer o definiție a psihoterapiei individuale.

În primul rând, implică o relație interpersonală care se stabilește între un psihoterapeut si o persoană (denumită client), cu scopul de a ajuta clientul de a face față unor situații noi, unor crize existențiale, de a se dezvolta pe plan personal, de a se descoperi, de a ajunge la un echilibru emoțional.

În al doilea rând, este un demers sistematizat bazat pe o strategie terapeutică, pe obiective de îndeplinit și se concretizează în rezultatele obținute de client evidențiate la sfârșitul terapiei dar și pe parcursul ei.

Când ai nevoie de psihoterapie individuală?/Când să apelezi la un psihoterapeut?

S-ar putea să ai nevoie de psihoterapie atunci când îți dai seama că ai o problemă de natură emoțională, relațională, care generează disconfort psihic și fizic, nemulțumiri, care devine deranjantă și îți afectează într-un mod negativ viața, pe care ai încercat să o rezolvi poate singur, poate cu ajutorul familiei, prietenilor, și nu ai reușit.

De obicei, oamenii apelează la psihoterapie individuală în situații foarte diverse, dar cele mai întâlnite ar fi:

 • Crizele existențiale;

 • Atacurile de panică;

 • Tulburările de anxietate;

 • Depresia;

 • Îmbunătățirea încrederii în propria persoană;

 • Creșterea stimei de sine;

 • Gestionarea unor emoții, stări mai puțin dezirabile – furie, anxietate, tristețe;

 • Apariția unor situații noi de viață;

 • Gestionarea stresului;

 • Probleme de relaționare atât în viața personală, cât și activitatea profesională;

 • Gestionarea pierderilor;

 • Diverse dependențe: fumat, alcool, droguri, jocuri de noroc, etc.;

 • Ajungerea la greutatea dorită;

 • Fobii specifice: agorafobia, chinofobia, arahnofobia, etc.;

 • Tulburări psihosomatice: simptome fizice datorate unor suferințe psihice;

 • Tulburări obsesiv-compulsive;

 • Tulburări de dinamică sexuală;

 • Tulburări alimentare(bulimia, anorexia nervoasă);

 • Tulburări ale somnului (insomnie, hipersomnie);

 • Gestionarea situațiilor conflictuale;

 • Autocunoaștere;

 • Dezvoltare personală.

În ce constă psihoterapia individuală?

 

Mulți oameni se tem să apeleze la un terapeut pentru că nu știu la ce să se aștepte, cum se procedează, e ca la doctor, e ca la preot, e ceva ce ar trebui să fac, să spun, și dacă nu e bine ceea ce spun sau fac? Și e firesc să apară aceste întrebări, dar, de obicei, ele își găsesc răspunsul în primele 2-3 ședințe, dacă nu chiar în prima ședință.

În primul rând terapeutul te ascultă, nu te critică, nu te judecă, respectă libertatea și unicitatea fiecărei persoane venite la terapie. În prima ședință, de cele mai multe ori clientul prezintă motivul pentru care a apelat la un terapeut, cum a încercat să rezolve problema cu care a venit și care sunt așteptările din partea psihoterapiei.

Prin întrebări, terapeutul caută desigur să aibă o imagine cât mai clară asupra problemei prezentate. Se stabilesc apoi obiectivele terapiei și modalitățile de obiectivare a rezultatelor terapiei (cum vom ști că ne-am atins obiectivele). De exemplu, dacă obiectivul terapiei este creșterea încrederii în propria persoană, cum vom ști că obiectivul s-a realizat? Ne putem imagina o scală de la 1 la 10, unde 1 reprezintă lipsa încrederii în sine și 10 încrederea absolută în propria persoană. Și clientul la începutul terapiei apreciază că se află pe undeva pe la 2-3 pe aceasta scală și își dorește să ajungă la cel puțin 8. Când clientul consideră că a ajuns la 8 pe scala propusă, atunci înseamnă că terapia și-a atins obiectivul.

De asemenea, în primele ședințe se stabilește și strategia terapeutică care îi este adusă la cunoștință clientului și agreată, și eventual ajustată pe parcurs în funcție de progresele realizate.

Care este durata unei terapii?

Una dintre întrebările cele mai dese pe care le-am întâlnit la începutul terapiei este cât durează o terapie? Grea întrebare și greu de răspuns la o asemenea întrebare. Pentru că, desigur, ar fi ușor să avem un număr standard de ședințe pentru fiecare afecțiune, dar fiecare om este diferit și reacționează altfel la metode similare. Și, desigur, noi tratăm oameni și nu tulburări.

Durata terapiei depinde de mulți factori: de relația terapeutică care se stabilește între psihoterapeut și client, de motivația clientului, de flexibilitatea lui, de încrederea în terapeut, etc. Unii oameni ating rezultatele dorite mai repede, alții mai încet.

Ca o soluție, se poate încheia un contract pentru 12-30 ședințe și, ulterior, după evaluarea îndeplinirii obiectivelor, dacă se consideră că ar mai fi nevoie de câteva ședințe, se mai poate prelungi.

Mituri legate de psihoterapie

 • “Dacă te duci la psiholog, înseamnă că ești nebun.” – se întâlnește frecvent în societatea românească.

Mi-aș permite să afirm că dacă nu te duci la psiholog, poți avea șanse mai mari să îți pierzi luciditatea în anumite situații.

Și asta pentru că, în momentul în care ne dăm seama că avem o problemă și facem ceva în acest sens, cerem ajutorul unui specialist, asta dă dovadă de faptul că acționăm pentru rezolvarea problemei. Și bineînțeles ca să faci acest lucru e nevoie să fii în deplinătatea facultăților mintale, ba chiar e un semn de sănătate mentală.

 • “Psihoterapeutul este cel care trebuie să îmi rezolve problema.”

Acesta te poate ajuta să înțelegi anumite lucruri despre tine, te poate ghida, îți poate oferi anumite tehnici potrivite pentru tine, poate explora împreună cu tine aspecte ale inconștientului tău, dar nu poate face lucruri în locul tău. Este necesar să te implici și să rămâi implicat pe tot parcursul terapiei pentru a putea ajunge la rezultatele pe care ți le dorești.

 • „Psihoterapia este magie.”

Sunt clienți care sunt foarte nerăbdători, vor ca în 3-4 ședințe problema lor să dispară sau poate din prima ședință, problemă care, de altfel, unii clienți o au de o viață întreagă sau de câțiva ani, sau de câteva luni. Este greu ca ceva care s-a construit într-o perioadă atât de lungă să dispară atât de repede, este nevoie de timp, de construirea relației terapeutice, de construirea încrederii. Fiecare om se schimbă în ritmul său propriu.

 • “În cadrul terapiei trebuie să mă simt tot timpul bine.”

Acesta ar fi scopul final al terapiei, să obținem o stare de bine, de echilibru, de confort psihic și emoțional. Dar este posibil ca pe parcursul terapiei clienții să experimenteze și stări mai puțin plăcute, mai ales când apar amintiri neplăcute, cu o încărcătură emoțională negativă sau când există traume emoționale, când experimentăm anumite trăiri inconfortabile legate de evenimente din trecut.

Aspecte legate de organizarea ședințelor

Pentru ca ambele părți implicate în procesul terapeutic să fie mulțumite, sunt anumite reguli să le zicem sau convenții care, de obicei, sunt stipulate în contract care ar fi bine să fie respectate. Acestea sunt:

 • Durata unei ședințe este de 50 minute; ședințele au loc, de regulă, săptămânal sau de 2 ori pe săptămână;

 • Este posibil ca unele ședințe să dureze mai mult în funcție de intervenția specifică programată în acele ședințe (hipnoterapie, regresie hipnotică, vindecarea copilului interior), dar acest lucru va fi specificat de terapeut în ședința anterioară;

 • Este recomandat să ajungeți la ora stabilită sau cu 5 minute mai devreme; dacă veniți mai devreme de atât puteți întrerupe o altă ședință de terapie a unui alt client, lucru care este neplăcut, dacă ajungeți mai târziu, pierdeți din timpul ședinței voastre, pentru că ședința nu se poate prelungi din cauza faptului că ar decala celelalte ședințe care urmează;

 • Ședințele se desfășoară, de obicei, în aceeași zi a săptămânii la aceeași oră, așa că ar trebui să vă gândiți care ar fi acea zi și acea oră potrivită la care puteți ajunge în fiecare săptămână; dacă intervine ceva și nu puteți ajunge la ședința programată, reprogramarea ei se face cu 24 ore înainte în aceeași săptămână dacă este posibil; dacă nu este posibil se poate face următoarea săptămână sau se anulează; pe parcursul terapiei sunt posibile maxim 4 anulări fără reprogramare;

 • Dacă anularea/reprogramarea ședinței nu se realizează în termenul de 24 ore dinaintea ședinței, ședința se plătește; excepție fac vacanțele terapeutului, vacanțele clienților anunțate, situații excepționale (boală, decesul unei rude, accident).

Confidențialitatea ședințelor de terapie

 • Tot ceea ce se discută în cabinetul de psihoterapie este confidențial, psihoterapeutul are obligația de a păstra confidențialitatea în ceea ce privește identitatea clienților lui, a aspectelor împărtășite de client. Recomandarea este ca și clientul să păstreze confidențialitatea a ceea ce se petrece în cabinet, dar acest lucru nu este obligatoriu.

 • Potrivit regulilor de etică, psihoterapeutul nu poate accepta în psihoterapie persoane cu care are altfel de relații, oricare ar fi natura lor (prieteni, iubiți, rude, parteneri de afaceri, cunoștințe, etc.). Între psihoterapeut și client va exista doar relația terapeutică și acest lucru ar trebui menținut și după terminarea terapiei.

 • Dacă ședințele de terapie ale unui client sunt suportate financiar de o altă persoană, aceasta nu poate solicita terapeutului detalii despre cursul terapiei; este recomandat ca persoana care solicită terapia să își poată plăti din resurse proprii ședințele de terapie.

Beneficiile psihoterapiei individuale

Sunt multiple și îmi place să cred că oamenii pleacă din cabinetul meu mai "bogați" decât au venit. Printre acestea aș enumera:

 • Creșterea încrederii în propria persoană;

 • Îmbunătățirea stimei de sine;

 • Conștientizarea resurselor proprii de care dispun;

 • Descoperirea unor soluții alternative la problemele lor;

 • Echilibrul emoțional;

 • Rezolvarea unor traume din trecut;

 • Diminuarea simptomelor fizice și psihice;

 • Schimbări în plan atitudinal și comportamental;

 • Eliberarea de dependențele care i-au ținut captivi;

 • Gestionarea eficientă a stresului;

 • Creșterea capacității de adaptare la situații noi;

 • Redarea poftei de viață și a bucuriei de a trăi;

 • Gestionarea eficientă a unor emoții, stări mai puțin dezirabile – furie, anxietate, tristețe;

 • Menținerea greutății dorite;

 • Posibilitatea de a avea o viață sexuală satisfăcătoare;

 • Gestionarea eficientă a situațiilor conflictuale, atât în viața personală, cât și în activitatea profesională;

 • Dobândirea unei atitudini generale pozitive;

 • Autocunoaștere;

 • Dezvoltare personală.

Acum este mai ușor să te programezi pentru ședințe de psihoterapie

Beneficiile psihoterapiei individuale
Când ai nevoie de terapie?
In ce consta psihoterapia?
Mituri legate de psihoterapie
Aspecte legate de organizarea ședințelor
Confidențialitatea ședințelor de terapie
Ce este psihoterapia individuală?
Care este durata unei terapii?
bottom of page